door Jan D. Swart
Als het waar is dat burgemeester Aboutaleb en wethouder Van Gils (D66) gisteren achter gesloten deuren aan Van Bodegom (president-commissaris Feyenoord bvo) en Van Oord (president-commissaris N.V. Stadion) hebben gevraagd om het besluit over de bouwplannen voor een nieuw stadion een jaar uit te stellen en het antwoord wordt woensdag ja, dan komt er donderdag een enorme druk te liggen op de schouders van de coalitiepartijen GroenLinks en de PvdA. Zij besloten namelijk op initiatief van raadslid Dennis Tak om samen met Leefbaar Rotterdam per 31 december van dit jaar een definitief besluit te nemen over de haalbaarheid van een nieuw Feyenoord-stadion binnen het City-project. Geen dag eerder, en geen dag later.
Als GroenLinks en de PvdA dus voet bij stuk houden – en ook Leefbaar uiteraard vast blijft houden aan het PvdA-ultimatum - haalt de wanhoopspoging van burgemeester Aboutaleb om de nieuwbouw te redden geen meerderheid in de gemeenteraad.
De uitkomst van stemming onder de 45 gemeenteraadsleden zal in dat geval zijn:
Vóór het afblazen van nieuwbouw: Leefbaar Rotterdam (11), GroenLinks (5), Partij van de Arbeid (5), SP (2), Nida (2), Partij voor de Dieren (1), 50Plus (1), PVV (1). Totaal 28 (meerderheid).
Voor het verlengen van de onzekerheid met één jaar: D66 (5), VVD (5), CDA (2), CU-SGP (1). Totaal: 13.
Op de bestemming van de vier stemmen van Denk kan geen prognose worden losgelaten. De moslimpartij zat eerst aan de kant van de oppositie toen Van Baarle (zelf Feyenoord-supporter) nog fractievoorzitter was, maar switchende opmerkingen van zijn opvolger Achbar hebben raadsbreed voor onduidelijkheid gezorgd. De vier stemmen zijn echter pas doorslaggevend als of GroenLinks of de PvdA onder de druk van de coalitie zwicht.
Bij GroenLinks is dat minder voor de hand liggend dan bij de PvdA. GroenLinks stemde namelijk in 2017 al tegen de nieuwbouw, maar liet dat standpunt varen om mee te kunnen regeren. Bovendien is Jeroen Postma van GroenLinks woordvoerder op dit dossier. Hij verlaat in maart de politiek en zit zodoende automatisch losser in de wedstrijd. Ook de huidige fractievoorzitter Stephan Leewis bevestigde trouwens vorige week desgevraagd nog dat GroenLinks diep in het hart van de partij een afkeer heeft voor een nieuw Feyenoord-stadion.
Bij de Partij van de Arbeid ligt het anders. Vanuit alom geprezen financiële vakkundigheid is bankier en raadslid Dennis Tak aanhoudend kritisch geweest over de Businesscase en de bouwkosten. Op basis daarvan tekende hij met Leefbaar en GroenLinks mee om de datum van 31 december 2021 aan te grijpen voor la grande finale.
Maar binnen de veelkoppige Feyenoord-besturen bevindt zich echter ook ex PvdA-wethouder en vastgoedondernemer Hans Vervat, die lid is van de Stichting Continuïteit van Feyenoord onder voorzitterschap van Ivo Opstelten (VVD). Opvallend blijft dat Tak als aanvankelijke kroonprins van de Rotterdamse PvdA op de recente kandidatenlijst niet verder is gekomen dan de vijfde positie.